Hélène de Montigny-prijs

Eén van de doelstellingen van de Hélène de Montigny Stichting is ‘het uitkeren van een beloning aan zodanige persoon (personen) die zich naar het oordeel van een commissie van drie leden onder voorzitterschap van de Rector Magnificus van de Universiteit van Amsterdam in buitengewone mate verdienstelijk heeft (hebben) gemaakt ten opzichte van het mensdom in het algemeen’.

Sinds het einde van de jaren ’50 wordt deze prijs ongeveer iedere drie jaar uitgereikt. De eerste laureaat (1958) was dr Jonas Salk, uitvinder van het vaccin tegen kinderverlamming. Na hem ging de prijs naar o.a. majoor Bosshardt, Renate Rubinstein, Max van der Stoel, Gerard Smith, Willemijn Verloop, Ahmed Aboutaleb, Heleen Terwijn, Aaltje van Zweden en Sander de Kramer.

Op 9 juni 2022 is de prijs uitgereikt aan Abdelhamid Idrissi, voorvechter van kansengelijkheid en oprichter van Stichting Studiezalen.

De jury bestond uit mevrouw prof.dr.ir. K.I.J. Maex (rector magnificus van de UvA), mevrouw drs. N. Azough en ds. J. Röselaers.

V.l.n.r.: ds. J. Röselaers (jurylid), mevrouw drs. N. Azough (jurylid), Abdelhamid Idrissi (laureaat Hélène de Montigny Prijs 2022), mevrouw prof.dr.ir. K.I.J. Maex (voorzitter jury HdM Prijs 2022) en mevrouw dr. A.G. Leemhuis (voorzitter Hélène de Montigny Stichting).