Hélène de Montigny-prijs

Eén van de doelstellingen van de Hélène de Montigny Stichting is ‘het uitkeren van een beloning aan zodanige persoon (personen) die zich naar het oordeel van een commissie van drie leden onder voorzitterschap van de Rector Magnificus van de Universiteit van Amsterdam in buitengewone mate verdienstelijk heeft (hebben) gemaakt ten opzichte van het mensdom in het algemeen’.

Sinds het einde van de jaren ’50 wordt deze prijs ongeveer iedere drie jaar uitgereikt. De eerste laureaat (1958) was dr Jonas Salk, uitvinder van het vaccin tegen kinderverlamming. Na hem ging de prijs naar o.a. majoor Bosshardt, Renate Rubinstein, Max van der Stoel, Gerard Smith, Willemijn Verloop, Ahmed Aboutaleb, Heleen Terwijn en Aaltje van Zweden.

Op 24 oktober 2019 is de prijs uitgereikt aan Sander de Kramer, voor zijn werk voor daklozen in Nederland en de Sunday Foundation.

De jury bestond uit mevrouw prof. dr. ir K.I.J. Maex (rector magnificus UvA), prof. dr. J.M. Cohen en drs. W.L. Steijn.

v.l.n.r. drs. S. de Clercq (voorzitter van de Hélène de Montigny Stichting), prof. dr. M.J. Cohen (jurylid), Sander de Kramer (prijswinnaar Helene de Montigny prijs 2019) , mevrouw prof. dr. ir. K.I.J. Maex (voorzitter jury HdM prijs 2019) en drs. W.L. Steijn (jurylid)

Hélène de Montigny prijswinnaar van 2019 Sander de Kramer krijgt de prestigieuze Four Freedoms Award.

Elk jaar worden de Roosevelt Four Freedoms Awards uitgereikt aan mensen of organisaties die invulling geven aan de Vier Vrijheden zoals president Roosevelt ze omschreef: Vrijwaring van meningsuiting, Vrijwaring van godsdienst, Vrijwaring van gebrek en Vrijwaring van vrees. De Kramer krijgt de prijs voor Vrijwaring van gebrek, de prijs voor iemand die probeert iets te doen aan armoede.

Eerder gingen er Four Freedoms Awards naar Prinses Juliana, de Amerikaanse presidenten John F. Kennedy, Jimmy Carter en Harry Truman, Nelson Mandela, Kofi Annan, Angela Merkel en Malala. De prijzen worden op 14 april 2020 uitgereikt door de Roosevelt Foundation in Middelburg.
 

https://www.rijnmond.nl/nieuws/191647/Sander-de-Kramer-in-een-lijstje-